top of page
7. ÁRVERÉS
7. ÁRVERÉS

jún. 02., P

|

Festetics Palota (Andrássy Egyetem)

7. ÁRVERÉS

A Hereditas Antikvárium aukciója, amelyen a Petőfi-bicentenárium alkalmából 200 különleges tétel kerül kalapács alá a Festetics Palota tükörtermében.

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények

Idő és helyszín

2023. jún. 02. 17:00

Festetics Palota (Andrássy Egyetem), Budapest, Pollack Mihály tér 3, 1088 Hungary

Árverésünkről

TÉTELEINK

Az árverésünkön kalapács alá kerülő 200 tétel kiválasztásával igyekeztünk méltó emléket állítani a Petőfi-bicentenáriumnak. Az esemény legértékesebb darabja - egyben árverésünk utolsó tétele - a költő egy versének kézirata, amelyet egy debreceni hölgy (Kovács Józsefné, .... ) emlékkönyvébe jegyzett, de ezen kívül egy teljes fejezetet szentelünk életének, munkásságának. Több első kiadású műve mellett a Nemzeti dal két 1848-ban kiadott példányára is licitálhatnak az érdeklődők, valamint több más ritkaságra az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékei közül. Nem feledkeztünk meg a kortárs Madách Imréről sem, aki szintén 200 éve született. Irodalmi ritkaságaink között található még egy aláírt, autográf, teljes fejezet Karinthy Frigyes "Tanár úr kérem" című karcolatfüzéréből, és egy Tagore-kötet József Attila saját kezű diákkori névbejegyzésével. Történelmünk nagyjai is képviseltetik magukat: gyönyörűen díszített erdélyi címereslevelek mellett gróf Széchenyi István leveleivel és Kossuth Lajos néhány hónappal halála előtt kelt soraival is gyarapodhatnak a gyűjtemények. A  könyvészeti kuriózumokból kiemelhető Méliusz Juhász Péter Herbáriumának 1578-as, valamint  a "Mondolat", a "Tövisek és virágok" és az "Egy magyar társaság iránt való jámbor szándék" első kiadása. Több ritka orvostörténeti munka is helyet kapott katalógusunkban, köztük Pápai Páriz Ferenc és Semmelweis Ignác egy-egy művével. Az immár elmaradhatatlan különleges ajánlások közül Kosztolányi Dezső Ascher Oszkárnak szóló ajándékozó sorai a legizgalmasabbak. Térképészeti fejezetünk két monumentális darabja Lipszky János "Mappa generalis regni Hungariae" című mappája, amely az első teljesen hiteles, modern Magyarország-térkép, illetve Schedius Lajos és Blaschnek Sámuel műve, amely gyönyörűen színezett, díszes kartusával talán a műfaj legszebb hazai alkotása.

Aukciónkat szokásunk szerint a  Festetics Palota Tükörtermében rendezzük, a tételeket pedig személyesen is megtekinthetik antikváriumunkban (1052 Budapest, Vitkovics Mihály utca 12.) 2023. május 22. és június 1. között, hétköznaponként 11:00−17:00 óráig.

Várjuk vételi megbízásaikat, illetve telefonos licitálásra való jelentkezésüket, emellett a www.axioart.com felületén keresztül online is bekapcsolódhatnak az árverésbe, amelyet YouTube-csatornánkon és a Facebookon élőben közvetítünk.

Esemény megosztása

bottom of page