top of page
9. ÁRVERÉS
9. ÁRVERÉS

dec. 01., P

|

Festetics Palota (Andrássy Egyetem)

9. ÁRVERÉS

A Hereditas Antikvárium aukciója, amelyen 199 különleges tétel kerül kalapács alá a Festetics Palota tükörtermében.

A regisztráció le van zárva
Egyéb rendezvények

Idő és helyszín

2023. dec. 01. 17:00

Festetics Palota (Andrássy Egyetem), Budapest, Pollack Mihály tér 3, 1088 Magyarország

Árverésünkről

TÉTELEINK

9. árverésünk számos páratlan ritkaságot vonultat fel. Katalógusunk 199 tétele többek között emléket állít a 200 éve született gróf Andrássy Gyulának, a kiegyezés utáni első miniszterelnökünknek, valamint irodalmi, történelmi, természettudományi és kartográfiai kincsek bukkannak fel benne. A XIX. századi szépírók ritkaságai között szerepel a „Toldi” első kiadása mellett két Petőfi-kötet, de a XX. század is képviselteti magát egy Ady-szerelmeslevéllel, egy dedikált József Attila-művel, valamint a „Tanár úr kérem” egy eddig ismeretlen kiadásának dedikált példányával. A nagy író Arany János három aláírása is helyet kapott: mint Szalonta jegyzője, mint a nagykőrösi gimnázium tanára és mint az Akadémia főtitkára is szignált egy-egy iratot. Okleveleink között három Mohács előtti is felbukkan, ezek egyikét ráadásul legkedveltebb uralkodónk, Hunyadi Mátyás bocsátotta ki, aláírója pedig Thuróczy János, krónikairodalmunk kimagasló alakja. Szintén korai kéziratos emlék a XIV. századi kódex, amely egy finom kidolgozású liturgikus pszaltérium. Nagy számmal képviseltetik magukat a nyelvújítás és a reformkor idején született írások, többek között Batsányi, Somogyi Gedeon, Széchenyi, Táncsics, Verseghy és Wesselényi tollából. A természettudományos munkák közül kiemelkedik Bolyai Farkas tankönyve, amely tartalmazza fia, János „Appendix” című írását, amelyet az egyetemes matematikatörténet egyik legjelentősebb műveként emlegetnek. A régi magyar könyvek (RMK) részből is nehéz kiemelni bármit is, hiszen az első katolikus bibliafordítás mellett Kálvin fő művének első magyar kiadása, Pázmány egyik ritka vitairata, valamint Székely István világkrónikájának és Zrínyi „Adriai tengernek Syrenaia”-nak egy-egy töredékes darabja is színesíti kínálatunkat. A térképeket felvonultató részben több olyan nemzetközi érdeklődésre számot tartó különlegesség is felbukkan, mint az első nyomtatott Amerika-térkép, valamint korai, Afrikát, Dél-Amerikát és Kínát ábrázoló lapok.

Aukciónkat szokásunk szerint a  Festetics Palota Tükörtermében rendezzük, a tételeket pedig személyesen is megtekinthetik antikváriumunkban (1052 Budapest, Vitkovics Mihály utca 12.) 2023. november 20 - 30-ig, hétköznaponként 11:00−17:00 óráig.

Várjuk vételi megbízásaikat, illetve telefonos licitálásra való jelentkezésüket, emellett a www.axioart.com felületén keresztül online is bekapcsolódhatnak az árverésbe, amelyet YouTube-csatornánkon és a Facebookon élőben közvetítünk.

Esemény megosztása

bottom of page